Snopes ’Field Guide to Fake News Sites and Hoax Purveyors

A közösségi média hálózatok (elsősorban a Facebook) népszerűségének hirtelen növekedése egy ragadozó másodlagos piacot hozott létre az online kiadók körében, amelyek terjesztéssel igyekeztek nyereségesen kihasználni e hálózatok nagy elérhetőségét és hatalmas ügyfélkörüket.álhírekés külsõ pletykák. A közösségi média nagyszámú készséges szemgolyója miatt a verseny éles, és számos gyakori elkövető rendszeresen gyárt nyálas és figyelemfelkeltő meséket pusztán azért, hogy forgalmát (és bevételét) terelje webhelyeire.

A Facebook dolgozott aelérnihoax-tisztító oldalak száma vevőik hírcsatornáiban, gátolva (de nem felszámolva) az álhírek terjedését. A hazugságok és az álhírek gyakran alig többek, mint a gyanútlan olvasók bosszúságai, de néha a forgalmazott történetek negatívan befolyásoljákvállalkozásokvagy helységek az általánosan elterjedt hamis, megzavaró állítások terjesztésével.

Mindaddig, amíg a közösségi média lehetővé teszi az információk gyors elterjedését, a manipulatív entitások megpróbálják kamatoztatni a téves információk gyors terjedését. A közösségi médiában szereplő sok ostobaság közül talán a legdurvábbak az álhíroldalak, ezért itt egy útmutatót kínálunk a legtöbb, leggyakrabban előforduló (és bocsánatkérés nélküli) kamu szállítmányozóhoz, amelyek mindenhol elrontják a hírcsatornákat.Nemzeti jelentés

A szégyentelen félretájékoztatások egyetlen listája sem lenne teljes annak megemlítése nélkül Nemzeti jelentés (és mindenütt jelen lévő volt vezető írója,Paul Horner), mivel a helyszín talán (vagy volt) műfajának legkiemelkedőbb példája.

Között Nemzeti jelentés A legelterjedtebb álhírek a hírhedt utcai művészek állításai voltakBanksyletartóztatták és leleplezték (ahogy Paul Horner természetesen), hogy egy tinédzsertswattingtréfa ”, és hogy egy amerikai cég alkalmazottzsoldosokhogy megöljék az ISIS fegyvereseit. Míg a webhely erőfeszítései többnyire viszonylag jóindulatúak voltak, az Ebola-járvány hamis története a karantén A texasi Purdonban fejfájást okozott a helyi tisztviselőknek a lefedettség magasságában és szorongást a vírus miatt.

ál-hír-országos-riport

Nemzeti jelentés (és „szatirikus” testvérei) hatalmas forgalomveszteségeket szenvedtek el a Facebook algoritmus-változásai nyomán, amelyek célja az álhírek elérésének korlátozása. Válaszul olyan webhelyeket hoztak létre, amelyek meghamisítják az olyan törvényes hírforrások domainneveit, mint a washingtoni posta és USA ma amelyek tükrözik a Nemzeti jelentés Tartalmát az olvasók hatékonyabb megcáfolása és a Facebook korlátozásainak megkerülése érdekében.

(A mindenütt jelen lévő Paul Horner azóta áttér az ugyanolyan hamisra Hírvizsgáló oldalon, továbbra is fiktív történeteket kínálnak olyan témákról, mint a világ első sikeres fejátültetés .)

World News Daily Report

Az álhírek sora és az igazság időnkénti magja az World News Daily Report . A rosszul kiosztott ellopott fényképek összegyűjtésével (és gyakran fennálló, régóta terjedő pletykák felhasználásával), World News Daily Report számos vírusos állítást tett közzé, amelyek gyakran az olvasók vallási meggyőződését támasztják alá, többek között egy újonnan felfedezett Jézus csodák , egy ősi pletyka a szekérkerekekről, amelyeket avörös tenger, és egy nagyon régi fonal a óriási csontvázak átdolgozva, mint a meseleplezésa Smithsonian Intézet követte el. Azonban, World News Daily Report gyakran a tudományon alapuló hamisításokra ágazik, beleértve a világ pusztításáról szóló jape-okat islegöregebb faegy másik pedig az a felfedezésérőlMegalodon cápaPakisztánban.

burgonya hüvely

A politikai összeesküvés egy másik kedvelt téma World News Daily Report cikkek bizonyítják, miszerint egy CIA-ügynök beismerte a gyilkosságotMarilyn Monroeés hogy Yoko Ono elárulta, hogy valaha intim partnere voltHillary clinton.

Huzlers

Míg Nemzeti jelentés és World News Daily Report gyakran használják fel a politikai, társadalmi vagy vallási szempontból megosztó kérdéseket a felháborodáson alapuló forgalom ösztönzése érdekében, Huzlers markánsan eltérő megközelítést alkalmaz a hamis hírcsalásokkal szemben, gyakran népszerű márkák és éttermek nevére hivatkozva igyekszik elolvasni az átfogó történeteket.

Között Huzlers legkiemelkedőbb fonalak: Chipotle-t fogták el macska és kutya húsa ételeikben kiderült, hogy a Starbucks használspermaitalukban,Arizona jeges teapozitívnak bizonyult a vizelet szempontjából, és a McDonald’s-t kizártákemberi hústermékeikben.

hector cruz óvszer kihívás herpesz

Mint társai, Huzlers szabja alkalmazási körét az aktuális hírtrendek kiaknázására. A webhely (az ebola-járvány csúcsán) által közölt népszerű állítás érintettzombik, és egy másik azt állította, hogy egy férfi kicserélte kisgyermekét, hogy vásároljonApple óra.

Empire News

Empire News (amely elszakadt az eredetileg sporttal kapcsolatos álhírek oldalától) egy másik üzletág, amely felelős a Facebook-hoz hasonló webhelyeken terjedő koholt állítások terjedéséért. Egyes történeteik apolitikusak és egyszerűen meggyőzőek az olvasók számára, például állítják aNetflixA szórakoztató streaming szolgáltatás a kalózkodás negatív hatása miatt zárva tart, vagy Las Vegas tervezett legalizálnikutyaharca kaszinó bevételeinek növelése érdekében.

Egyéb Empire News a hazugságok kissé híralapúak voltak, például tömeges nemzetiséget jósoltakhóesés2014-2015 telére. Egyes cikkek politikai vagy társadalmi vitákat céloztak meg, például egy atüntetőa Missouri állambeli Fergusonban véletlenül felégette saját házát. Külön pletykák között volt egy olyan tartás, amely után a Facebook kémkedettfegyvertulajdonosoka nemzetbiztonságért, és egy azt állította, hogy az élelmiszer-bélyegzetteket díjazzákingyenes autók(vagy hogy aélelmiszer-bélyegprogram teljesen megszűnik).

túl rohadtul dől

Mikor Empire News pletykát készített egy WalMartról bolti tolvaj állítólag 100 dollár értékű élelmiszert fogtak el a hüvelyében, ezt az állítást nemcsak a közösségi média felhasználói, hanem más kétes hitelességű webhelyek is terjesztették (például Huzlers és Napi vírusos dolgok ).

Buták

A hamis híroldalak gyakran eljátszják a felhasználók meglévő meggyőződését, hogy terjesszék állításukat, de Buták (egy olyan webhely, amely valóban megfelel a nevének) kevésbé hangsúlyos az internetes hamis lavinához való hozzájárulásában. Erőfeszítések által Buták nagyrészt magában foglalja az erkölcsileg sértő koholmányokat, például egy állítást, amelyet a szülők beismertekszexelnigyermekeik előtt, hogy megtanítsák őket a nemzésre, egy másik egy floridai férfiről, aki feleségül veszi ababa, és nyálas mese egy vérfertőzésrőlanya lánykapcsolat.

fakenews3

Buták gyakran csúsztatja a nyilvánosan hozzáférhető fényképeket, például a mugshotokat, és szándékosan rosszul tulajdonítja őket, mint egy két floridai állítólag állítólag eladások miatt letartóztatott történetbenarany jegyeketa mennybe. Egy másik ilyen történet magában foglalta a halálraítélt állítólagos kérését az utolsó étkezéshezcicákelhunyt sorozatgyilkos fényképével illusztrálva Dorothea Puente .

Hírvizsgáló

newsexaminer

Paul Horner, a burjánzó online troll és mindenütt megjelenő álhírszereplõ (minden cikkébe beírja nevét), akinek munkája korábban a Nemzeti jelentés hamis híroldal, azóta elindította a Hírvizsgáló . A Hírvizsgáló szoknyák Facebook repedés hamis híroldalakon úgy, hogy valódi híreket és listai elemeket kever össze hamis hírekkel, de az oldal nem azonosítja hamis híreit „szatírának”, és ezzel kapcsolatban sem vállal felelősségi nyilatkozatot.

Hamis történetek a Hírvizsgáló amelyek elég széles körben elterjedtek valódi hírként, hogy olvasóink számos kérdést késztessenek a világ elsõ sikereirõl szóló cikkekre fejátültetés és Obama elnök korlátozótemplomokhavi kétszeri szolgáltatások felajánlásához.

Newswatch28 (Most Newswatch33 )

csillagháború öngyilkosság

Newswatch28 i s viszonylag új jövevény az álhírek világában, amely 2015. április végén robbant fel a színre egy olyan webhelyen, amely egy tévéhírek webhelyét szimulálja, és hasonlóképpen a Facebook álhírekkel szembeni visszaszorítását azáltal, hogy valódi hírcikkeket kever össze teljesen elkészített történeteivel.

A webhely „Quest” oldala haszontalanul tájékoztatja erről az olvasókat Newswatch28 bemutatja „Megdöbbentő híreket és történeteket, hírességekkel kapcsolatos híreket és pletykákat. Akár jelen, akár érdekes, ellentmondásos, rendellenes, elgondolkodtató vagy szatirikus, csak az általunk közzétett tartalommal kívánunk tájékoztatni és szórakoztatni. '

Hamis történetek a Newswatch28 t elég széles körben terjedtek el valódi hírként, hogy olvasóink számos megkeresést kapjanak, többek között egy cikket egy 76 éves nőről, akit kizártak a KFC-ből 42 éves fia szoptatása miatt, az FDA jóváhagyta a nyugtató fegyverek gyermekek számára, és egyAl Pacinohalálhamisítás.

A későbbi inkarnációkban a hoax-szállító lett Newswatch33 újabb darabjai között voltak olyan tárgyak, amelyek azt állították, hogy a gyanús Charleston lövöldözős voltDylann Roof4 millió dollár adományt gyűjtött össze, hogy egy tanulmány túlzott összegeket fizetett az alanyoknak füvet szívni , hogy egy ember megölte magát fekete színészek a Csillagok háborújában, és a népszerű álhírek ismétlése azt állítjaNASAmegerősítette a teljes sötétség 15 napos periódusát.

Naha Daily

A Naha Daily úgy tűnik, hogy megszűnt, de az oldal rövid élettartama alatt, 2014 szeptembere és 2015 januárja között több hamis hírt közölt, amelyek továbbra is rendszeresen felbukkannak a közösségi médiában és a weboldalakon - nevezetesen egy cikk azt állítja, hogy a divat vezérigazgatója Michael Kors azt mondta, hogy belefáradt abba, hogy 'úgy tesz, mintha feketéknek tetszene'.

kors hoax

Ez a tétel elegendő vonzerőt kapott ahhoz, hogy felhívja Michael Kors fiktív rasszista megjegyzéseinek bojkottálását:

Naha Daily a snopes.com oldalait is tartalmazta hamis hírekkelJaden SmithAzt tervezi, hogy a péniszét 18. születésnapján eltávolítja,Michael JordanKözönye a gyerekeknek, akik meghalnak a tornacipője miatt, ésOprah WinfreyAzzal vádolja Bill Cosbyt, hogy megerőszakolta.

Az Uralkodó Harold

Harold

Az Uralkodó Harold ne tévesszen meg senkit, tekintettel a nevében elkövetett szándékos elírásra, a „feminista Cassidy Boon” cikkeivel töltött első oldal olyan nehéz témákról, mint „A szépség újradefiniálása: Miért forróak a tokok!” és a főszerkesztő bevezetője, amely kimondja: „Szia! Az én nevem Clive Pebble. Dyslexiám van, de a drem evre sens voltam, hogy litl fiú voltam, és Ben újságírót szorít. Nem, nekem van !! ”

Ennek ellenére most, hogy a közösségi média felhasználói gyakran soha nem látogatják meg a webhely fő oldalát, a Hatalmasan Harold 2014 novemberének kezdete óta álhírcikkekkel sikerült megtévesztenie az olvasókat Hillary Clinton betiltani akarásárólszakáll, Obama elnök a baltimore-i rendbontókat 'fekete hősöknek' nevezi, egy 9 éves fiú felfüggesztett az iskolából, mert azt mondta, hogy „nem kedveli Obamát” és Obama elnökét kegyelem Dzhokhar Tsarnaev, a bostoni maratoni bombázó.

A Hatalmasan Harold haszontalanul „szatíra” webhelyként azonosítja magát olyan módon, amelyet az olvasók szándékosan nehezen találnak meg, és megköveteli tőlük, hogy az oldal láblécének szilárd fekete hátterét emeljék ki, hogy felfedjék a webhely „szatíra” címkéjét:

impozáns-hírnök-szatíra

NewsBuzzDaily

newsbuzz

NewsBuzzDaily meglehetősen alacsony bérleti díj egy hamis híroldal számára: nem jelenít meg logót vagy fejlécet az oldalain, és főleg béna, sminkelt, felkiáltójel által vezérelt hírességek pletykáival kereskedik (pl. „Lebron James elismeri Hajátültetés !! ”és„ A női ajkak felrobbannak Kylie Jenner kihívás elvégzése után !! ”), valamint az álhírek, a hírességek halálhamisításainak legalacsonyabb formája.

Mindazonáltal a webhely néhány közösségi média találatot ért el, amelyekben gyermeki cikkek találhatókWendy'spatkány- és lóhúst tartalmazó chilikészítéshez használt éttermek és a Fox Network'störlésa népszerű tévésorozat Birodalom egyetlen szezon után.

NewsBuzzDaily legalább szerez néhány pontot azért, mert egy (valamivel kevésbé világos) felelősség kizáró nyilatkozatot hordoz minden oldalán, amely azt tanácsolja az olvasóknak, hogy az oldal „valódi sokkoló hírek és szatíra hírek kombinációja”, és hogy „az ezen az oldalon írt cikkek szórakoztató és szatirikus célokat szolgálnak. csak.'

Now8News

Now8News 2015 közepén robbant be az álhírek színterére, és lenyűgöző számú sikeres közösségi média-álhíreket gyűjtött össze annak ellenére, hogy a hihetetlen feltételezés alapja a legtöbben: egy férfit letartóztattak azért, mert nemi életet élt egy disznóval.Walmart, elhízott nőt tartóztattak leéhezik a gyerekeithogy megehesse az ételüket, egy nőt letartóztattak Felpróbál Tamponokat a Walmart folyosóján, egy külön nőt tartóztattak le, mert egy kolbászt használt szexuális örömére (szintén Walmart ), találtak egy férfitkannibalizálóegy tinédzser egy texasi kísértetjárta házban, a KFC-t lebuktatták mutáns csirkék , és a McDonald’s bezárt17 000helyszínek, mert emelték a minimálbért.

A sütitészta felrobbanhat a nő hüvelyében a bolti lopás közbeni esemény során8News

A helyszín felelős volt azokért a pletykákért is, amelyek szerint egy idős hölgyet tartóztattak lemacskabundák, egy férfi etette megcsaló vőlegényének maradványait a szüleinek, Obama elnök leengedtea beleegyezés kora13-ig meghalt egy lottónyertes aranyozás a heréit, egy házaspárt lebuktattak ameth labegy Walmart „padlásán”,hajgumisúlyos egészségügyi veszélyt jelentett, mivel használt óvszerből gyártották őket, egybohócbaba”Valójában egy apró erőszakos volt, egy cső sütitészta „Felrobbant” egy női bolti lopó testüregében, végül egy nő zavargást okozott, miután gyomorpanaszokat szenvedett egy vodka popsi lövések . '

A Reporterz

Egy meglehetősen új belépő a hamis hírek körébe 2016 elején, A Reporterz népszerű álhírű állításba kezdett, miszerint egy férfi megölt egy nőt viselkedése miatt a#WasteHisTimeTwitter trend. Ezen túlmenően, az oldal elindított egy pletykát, amelynek állapotaDelawarebevezetett egy „gyermektámogatási kártyát”, amely korlátozta anyák vásárolhat és nem vásárolhat ösztöndíjukkal.

Empire Herald

kristály met

A hamis hírek másik 2016-os versenyzője volt Empire Herald, amely a többi vad koholmány mellett arról számolt be, hogy egy met-hozzáadott pár evett egyhajléktalan férfia Central Parkban. Létrehozva 2016. január 24-én az oldalon néhány (sokszor újrahasznosított) hamis híreket sikerült elterjeszteni néhány rövid hét alatt.

szatíra Tribune

bill maher valós időben dohányzik

A név szatíra Tribune sok olvasót felragasztott ennek a weboldalnak a szándékára, és a tagline („szatirikus hírek a szatirikus emberek számára”) minden bizonnyal hazavitte a pontot azokhoz, akik legördültek az oldal aljára. De ez nem állította le az oldal állításait (az MMA harcosKerek rouseyharcolt ki több bögrével, azJimmy Carterszerint az orvosi marihuána meggyógyította a rákot, amelyet a Szövetségi Kommunikációs Bizottság (FCC) megbírságoltBill Maheraz ízület elszívásáért Valós idő, vagy hogy Donald Trump fizetettSarah Palin10 millió dollár a támogatásáért) a közösségi médiában történő terjesztéstől.

NC Scooper (Nevada County Scooper)

nc gombóc

NC Scooper (vagy Nevada County Scooper ) egyike azon kevés látszólag humoralapú hamis híroldalaknak, amelyek tételei a közösségi médiában mozogtak. A legtöbb cikket NC Scooper egyértelműen szatirikus jellegűek voltak, és nem célja az olvasók megtévesztése hamis információk terjesztésével, néhány erőfeszítés valóban megzavarta a közösségi média felhasználóit. Között NC Scooper „Crossover bitjei olyan darabok voltak, amelyek hivatalos fegyverelkobzási egységek ”Emberek fegyvereit vitték Merle Haggard hagyta birtokát egy LBGT-csoportra, az Meg White csatlakozott Rushhoz, és Bernie Sanders szenátor chemtrail reform . '

Társult média tudósítás

Front_Page _-_ Associated_Media_Coverage

Társult média tudósítás 2016 elején még egy friss arc volt az álhírek színhelyén. 2016 februári létrehozása után Társult média tudósítás gyorsan beugrott a hoaxmongering üzletbe bitekkel kb motorkerékpár kijárási tilalom , ane-juice tilalom, nak nek kétállat maximális rendelete , és egy koholt állítás, miszerint egy transznemű nőt lelőttek egy coloradói áruház fürdőszobájában.

Társult média tudósítás nyilvánvalóan olyan helyi híreket is létrehozott, amelyek megalapozott helyi híreknek tűnnek, amelyek sokkoló (de hamis) történeteket tartalmaznak: Boston Tribune , Bostoni vezető , Baltimore Közlöny , és Seattle Tribune négyen vagyunk, amelyeket eddig azonosítani tudtunk.

React365

hozz létre tréfát

React365 önmagában nem hamis híroldal, hanem inkább generátor a felhasználók által létrehozott hoax cikkekhez. Bár a webhely megfogalmazott célja a barátaival való „tréfálkozás”, a kötelező gyermekfelügyeletről szóló cikkek nagyszülők és nagy fehér cápák a Mississippi folyóban vadul szökött meg a közösségi médiában.

A Burrard Street Journal

burrard utcai folyóirat valódi vagy szatíra

Mint Nevada County Scooper , a Burrard Street Journal úgy tűnt, hogy jórészt komikus jellegű, és nem szándékos átverés. Bár úgy tűnt, hogy a legtöbb közösségi média felhasználói felismerik a webhely célját, Burrard Street Journal az elemeket időnként tévesztették valódi hírekkel. Ezek között Donald Trump állítja vélekedett Amerikának nem kellett volna „megadnia Kanadának a függetlenségét” - jelentette ki Trump elnök Kanadai nők az államok legnagyobb fenyegetése az ISIS után, és Obama elnök kijelentette, hogy nem hajlandó hagyja el az irodát megválasztották-e Donald Trumpot.

Az utolsó védelmi vonal (az ellenállás)

Habár Az utolsó védelmi vonal ( Az ellenállás ) tartalmaz felelősségi nyilatkozatot, gyakran tévesztik legitim hírekkel egy sor aktuális vita kapcsán. Az ezen a webhelyen közzétett tételek, amelyek elkeserítették a közösségi média felhasználóit, a követeléseket Obama lányok letartóztatták Hawaiiban, azSoros György„Amerika elleni gyűlölet-bűncselekmények miatt” tartóztatták le, Trump elnök pedig számlázott ”Michelle Obama volt first lady több milliárd dollárért.

Olyan amerikai, mint az almás pite és a Freedum Junkshun

olyan amerikai, mint az almás pite hamis hírek

Mint Az utolsó védelmi vonal ( Az ellenállás ), Olyan amerikai, mint az almás pite és Freedum Junkshun tiszta kizárások figyelmeztetve az olvasókat, hogy hamis híroldalak:

Amikor már senki sem bízhat a hazug álhír liberális médiában, mert utálnak minket és fegyvereket, Harley Davidsont, húst és elnökünket, Amilyen amerikai, mint az Apple Pie, itt van, hogy jelzője legyen valaminek, amire néha támaszkodhat, de valójában nem . Isten áldja Amerikát és Ámen.


Hisszük, hogy nincs értékesebb, mint egy idősödő konzervatív elméje. Összegyűjtünk egy csónaknyi bullhonkey-t, a tiszta szatirikus fikció műveit, hogy okot adjunk a világ ökölrázóinak gyűlöletre. A valóság gyakran a szemlélő szemében van. Nem talál itt semmit.

Csatlakozzon a szórakozáshoz a Facebook-oldal megjegyzésében, ahol Ön is nézheti, ahogy David Hasselhoff elgázol valakinek egy uszkárját, amelyet Barack Obama varázslatosan emberiség elleni bűncselekménnyé változtatott, vagy egy újabb gyilkossággal, amelyet Clintonék megúsztak.

Ennek ellenére anyagukat rendszeresen „valódi hírként” osztják meg. Tételek Olyan amerikai, mint az almás pite törvényes hírnek tévesztve állításokat tartalmazottAlec Baldwinletartóztatták Trump elnök és egy muszlim polgármester fenyegetése miatt törvényen kívüli karácsonyt ”A város határain belül. És mint Utolsó védelmi vonal , Olyan amerikai, mint az almás pite és Freedum Junkshun aktuális vitákat kiaknázni a közösségi médiában való részvények felhalmozásához „felháborító csali” felhasználásával, ahogyan ez utóbbi egy hamis történettel is arról szólt, hogy a hajózó személyzet „térden áll”, nem pedig szállít New Orleans Saints játékosok, akik részt vettek a hivatkozott tiltakozásban. 2017. október 27-i bejegyzés a címre Utolsó védelmi vonal ’S Facebook oldal megerősítve Freedum Junkshun másik művelete.

BreakingNews365.net és BreakingNews247.net

Mint React365 , BreakingNews365.net és BreakingNews247.net nem hamis híroldalak. A tréfa generátorok egy másik sorozata lehetővé teszi bárki számára, hogy bármilyen címsort és leírást készítsen kitalált megosztásokkal kiegészítve:

Action News 3 (ActionNews3.com)

Creepy_Clowns_Plan_Halloween_Night_Purge__Cops_Warn__Stay_Inside_

Mint Now8News , Akcióhírek 3 (ActionNews3.com) aktuális hamis híreket visz előre egy kis helyi hírcsatorna leple alatt. A halálhamisításokra szakosodott (hamis hírek aMorgan Freeman,Bob Barker, ésGeorge Zimmermanvírusos lett), az oldal a közösségi média divatjait is felhasználja, mint például hátborzongató bohócok ”Terjeszteni a hamisságait.

abcnews-us.com

Akárcsakabcnews.com.co,ez a webhely forgalmat generál azáltal, hogy önmagát adja le az ABC News tényleges webhelyeként. Mint mineves2017 decemberében a webhely első oldala, amely egy előbbiről szóló történetet tartalmaz Today Show Matt Lauer műsorvezetőt úgy tervezték, hogy utánozza az ABC Newsét:

Az ABC oldaltervének utánzásán túl azt találtuk abcnews-us.com aktuálisikat is lemásolta jelentés.

Míg az itt hivatkozott számtalan webhely csak egy kis mintát képvisel a közösségi médiában tapasztalható „szatíra” átfogó zavarától, sok széles körben elterjedt álhír-állítás származik tőlük. Az összes fent említett webhely kizárólag hamis információk terjesztésére létezik, és egyikben sem lehet megbízható, mint legitim forrás, függetlenül attól, hogy mennyire meggyőzőek az állításaik.