Obama hivatalosan kegyelmez Dzhokhar Tsarnaev bostoni bombázónak

Követelés: Obama elnök kegyelmet adott Dzhokhar Tsarnaev Boston Marathon bombázójának.


HAMIS


Példa: [E-mailben gyűjtve, 2015. május]
Igaz, hogy Obama kegyelmet adott a bostoni maratoni bombázónak?

Eredet: 2015. május 17-én a webhely Hatalmasan Harold megjelent egy cikk arról számolt be, hogy Obama elnök kegyelmet adott Dzhokhar Tsarnaevnek, a 2013. áprilisi bostoni maratoni merénylet egyetlen túlélő elkövetőjének, akit néhány nappal korábban a bűncselekményben betöltött szerepe miatt halálra ítéltek:


Május 15-én Dhozkhar Tsarneav, az egyik bostoni bombázó halálos ítéletet kapott az amerikaiellenes terrortámadásban való részvétele miatt, amelyben 3 és 264 megsérült. Most azonban ezt az ítéletet hivatalosan hatályon kívül helyezték, mivel Obama elnök hivatalos kegyelem.

A kegyelem ma reggel a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatón történt. Ezt mondta az elnök:

Amerika társak, ne tévedjenek, amit Dzhokhar Tsarnaev és testvére tett 2013 áprilisában, az téves volt - nagyon helytelen. Tiszteletem a bombázások során megölt vagy megsebesült amerikaiak és családjaik iránt. Mindezek ellenére azonban néha irgalmaznunk kell. Dzhokhar 21 éves muszlim, ígéretes jövővel. Intelligens, társai nagyon kedvelték, és jól alkalmazkodott. Nem érzem úgy, hogy egy ilyen fiatal életnek egyetlen hibája lehet véget vetni, amely felforgató radikalizálódás következménye volt. Fontos, hogy felkaroljuk a muszlimokat ebben az országban, és hajlandóak vagyunk ugyanolyan készséggel megbocsátani a vétkeiket, mint a keresztények. Alig várom, hogy találkozhassak Dzokharral, és megvitassam, hogyan adhatja vissza a közösségnek, amelyet oly jogtalanul elpusztított.


A fent idézett cikknek azonban nincs igazsága, mivel a Hatalmasan Harold egy újabb „szatíra” webhely, amely hamis hírek közzétételével kereskedik. A Hatalmasan Harold „S“ Ról ről ”Oldal egyértelművé teszi, hogy a webhely nem hiteles hírforrás:


Az én nevem Clive Pebble. Dyslexiám van, de a drem evre sens voltam, hogy litl fiú voltam, és Ben újságírót szorít. Nem, nekem van !!

Habár a Hatalmasan Harold „szatíra” webhelyként azonosítja magát, ezt a címkét nem könnyű megtalálni. Valójában a webhely erre vonatkozó értesítését csak azok a felhasználók láthatják, akik kiemelik az oldal láblécének folytonos fekete hátterét:

Utolsó frissítés: 2015. május 17