A lovak tükörben ismerhetik fel önmagukat

a tükörbe néző ló

Kép a Shutterstockon keresztül

Ezt a cikket a lovakról itt újból közzéteszik A beszélgetés . Ezt a tartalmat azért osztják meg itt, mert a téma érdekelheti a Snopes olvasóit, ugyanakkor nem jelenti a Snopes tényellenőrzőinek vagy szerkesztői munkáját.


Ha arra kéri az embereket, hogy sorolják fel a legintelligensebb állatokat, megneveznek néhány szokásos gyanúsítottat. Csimpánzokat, delfineket és elefántokat gyakran említenek, csakúgy, mint a varjak, kutyák és esetenként disznók. A lovak nem szoktak bepillantani.Tehát meglepetés lehet, hogy a lovak szokatlan képességekkel rendelkeznek, amelyet széles körben az öntudat mutatójának tekintenek. Ban ben egy nemrégiben készült tanulmány kutatók azt találták, hogy a lovak képesek felismerni a tükrökben való tükröződésüket.

Az első alkalommal tükörbe néző állatok gyakran szociálisan reagálnak - úgy viselkednek, mintha a tükörképük egy másik állat lenne. Egy idő után ez a társadalmi válasz általában alábbhagy. Egyes állatok ezen a ponton elvesztik az érdeklődésüket, mások azonban felfedezik a tükröt, és megvizsgálják, hogyan tudják a reflexiót mozgatni a saját testükkel.

Miután az állatok abbahagyták a társadalmi válaszadást, a tudósok a „jelölés teszt” segítségével tesztelik megértésüket. Az állatot olyan helyen jelölik, amelyet csak a tükörben láthatnak, esetleg a homlokán vagy a fülén. Ezután a tudósok figyelik, hogy az állat több időt tölt-e a tükör előtti testrész megérintésével, amikor az megjelölt, mint amikor nincs. Ha mégis, ez azt sugallja, hogy az állat felismeri a tükörképét.

Ezt a tesztet alkalmazták először csimpánzok önfelismerése 1970-ben, és a tudósok azóta a teszt verzióit használják arra, hogy sok más fajban önfelismerést keressenek. Az eredmények arra utalnak, hogy az önfelismerés ritka. A nem főemlősök közül csak néhány egyedi állat teljesítette a jelöléstesztet, beleértve az állatokat is négy palackorrú delfin , két eurázsiai szarka és egy ázsiai elefánt .

De egy új tanulmány kutatók Olaszországban találtak bizonyítékokat a lovak önfelismerésére. Érdekes módon az eredmények azt sugallják, hogy a képesség nem csak néhány okos egyedre korlátozódik. Bár egyetlen vizsgálatban óvatosnak kell lennünk az általánosítással kapcsolatban, ez arra utal, hogy az önfelismerés létezhet a lovakban, mint fajokban.

A palackorrú delfin kiugrik a tengerből.

Néhány palackorrú delfin sikeresen megfelelt a jelvizsgálaton.
Shutterstock / Tory Kallman

Lónyomok

A tanulmányban egy nagy tükröt helyeztek el egy lóképző arénában. Miután a lovak hozzászoktak a tükörhöz és abbahagyták a társadalmi válaszadást, a kutatók a jelölésteszt segítségével önfelismerést kerestek, két feltételben hasonlították össze a lovak viselkedését. Az egyik állapotban a kutatók színtelen ultrahang gél segítségével keresztformát rajzoltak mindkét arcukra. A másikban ugyanúgy jelölték őket, de színes ultrahang géllel.

A fontos kérdés az volt, hogy a lovakat jobban érdeklik-e a látható jelek, mint a láthatatlanok. És voltak. A lovak körülbelül ötször hosszabb ideig vakarták arcukat a tükör előtt, amikor láthatóan megjelölték őket.

A kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy látták a nyomokat a tükörben, megértették, hogy ezek a jelek a saját arcukon vannak, és megpróbálják eltávolítani őket. Felismerték reflexióikat.

Önismeret

A jegy tesztet gyakran az öntudat tesztjeként írják le. De vajon ez igaz-e, vitatható, és attól függ, mit értünk öntudat alatt - trükkös filozófiai kérdés.

Amikor azt mondjuk, hogy egy személy öntudatos, gyakran azt értjük, hogy különleges rálátást nyújt saját elméjére. Talán tudják, mit akarnak valójában, vagy tisztában vannak személyiségbeli hibáikkal.

NAK NEK kevés kutató vitatkoztak hogy az önfelismerés magában foglalja az elmével való pszichológiai ágens fogalmát. De ez nem egy népszerű nézet, mert úgy tűnik, hogy felismeri a tükörképét, nem jár bele a mentális állapotaira való gondolkodás.

Úgy tűnik, az önfelismerésnek több köze van a testünk tudatához. Természetesen még a nagyon egyszerű állatok is tisztában vannak saját testükkel, még olyanokkal is, amelyek nem teljesítik a jelölés tesztet. De mint Vitatkoztam saját kutatásaim során különböző módon lehet tisztában lenni a testével.

Néhány érzékszervünk különös figyelmet fordít testünkre „belülről”. Például egy úgynevezett propriocepció információt nyújt testünk helyzetéről. Amikor a propriocepció azt mondja neked, hogy hanyatló vagy, akkor nem kell kitalálnod, ki slusszol - csak azonnal tudod, hogy te vagy az.

De a tükrök lehetővé teszik, hogy „kívülről” tudatosítsuk testünket. Amikor egy testet látunk a tükörben, nem nyilvánvaló, hogy a test a miénk - ezt ki kell dolgoznunk. Azt állítottam, hogy ennek a külső, objektív nézőpontnak a magunkra és a testünkre való felvétele egy másikfajta öntudat.

Bár ez az új tanulmány nem bizonyítja, hogy a lovak képesek elmélkedni a saját elméjükön, mégis az állatok kis csoportjába sorolja őket, akik objektív módon gondolkodhatnak saját testükről. Talán itt az ideje, hogy újra megvizsgáljuk a lovakkal kapcsolatos feltételezéseinket. Lehet, hogy sokkal okosabbak, mint gondolnánk.


Ali Boyle , Az intelligencia (filozófia) fajtájának kutatója, Cambridge-i Egyetem

Ezt a cikket újból közzétették A beszélgetés Creative Commons licenc alatt. Olvassa el a eredeti cikk .